Amsterdam in de oorlog belichten

ingevoerd op 13-02-2017

Kijk naar dat ene kiekje: stiekem voor het raam gemaakt door een amateurfotograaf. Je ziet hoe een groep joden in de Amsterdamse Lekstraat bij een razzia bij elkaar is gedreven. Klaar om te worden afgevoerd. Op de voorgrond twee theekopjes op de vensterbank. Eigenlijk de oorlogstragedie van Amsterdam in één beeld gevangen: hoe de stad een groot deel van haar inwoners verloor en de onmacht van de achterblijvers.

De beschreven foto is er maar één van de honderden die te zien is bij de tentoontelling ’Stad in Oorlog- Amsterdam 1940-1945 in foto’s’. De expostitie in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat toont indrukwekkende beelden uit de bezettingstijd. Veel ervan komen uit de dossiers van het Stadsarchief zelf, uit de archieven van het NIOD, maar onderzoek bracht ook niet eerder gepubliceerde foto’s aan het licht die een indringend beeld geven van Amsterdam en de Amsterdammers in de oorlogsjaren.

Het verhaal dat ik over de tentoonstelling schreef verschijnt donderdag in de kranten. Op dezelfde dag wordt de expositie geopend. Te zien tot 15 mei.

 

Amsterdam in oorlog Amsterdam in oorlog